Tokko kouluun! osa 3

Kun kouluttaja tuli toisen kerran meille tuntui ihan siltä, kuin tämä ei toimi ollenkaan. Minulla oli käsivarret aivan mustelmilla Tokon hampaista. Ajattelin, että ollaan ihan hulluja kun edes yritetään tuosta saada kunnon koiraa aikaiseksi.

Kouluttaja kuunteli hetken ja mentiin sitten katsomaan Tokkoa. Tokko siirtyi namin avulla pienen häkin oven viereen, jotta sain oven auki ja tuli ”vapaa” käskyllä harjoitteluhäkkiin. Selvää edistystä! Hetken ryntäilyn ja hyppimisen jälkeen Tokko istahti jalkojen juureen hakemaan palkintoa. Lisää edistystä! Tällä kertaa laitoimme Tokolle jo tuon vihatun hihnan kaulaan. Ei mennyt tyystin tappeluksi. Edistystä sekin!

Seuraavaan tuntiin kolme viikkoa ja näitä harjoitellaan:

Samaa Jep-sanan vahvistamista. Hihnan kaulaan laittoa. Hihnan kanssa seisoskelua, kun Tokko tulee luokse ja hihna löystyy eikun namia suuhun.

Tokko kouluun! osa 2

Tilasin Tokolle viisi koulutuskertaa, jotka tapahtuvat meillä kotona. Aluksi pidimme palaverin kouluttajan kanssa keittiön pöydän äärellä. Kerroimme kaikki ongelmat, joita Tokon kanssa esiintyy ja sovimme strategiasta.

 

Strategia on nimeltään positiivinen vahvistaminen. Se sopi meille hyvin, koska on muutenkin tuttu tapa koiran koulutuksessa. Sovimme, että jätämme naksuttimen pois (se on meillä aina hukassa) ja ehdollistamme Tokkoa sanaan Jep. Eli aluksi aina kun Tokko tulee luokse, ottaa katsekontaktia tai on muuten vaan rauhallinen, sanomme Jep ja tyrkkäämme namin suuhun. Kuulostaa helpolta!

Lähdimme sitten tapaamaan Tokkoa isoon harjoitushäkkiimme. Tokko hyppi, juoksi päin, kaahasi eestaas, näykkäisi ohi mennessään kättä tai jalkaa tai takapuolta, hyppi päälle, haukkui…

Ainakin kouluttajalle tuli selväksi mikä meillä on ongelmana. Energinen, hölmö, iso mutta ihana koira, joka haluaa saada meidät kaikki painileikkiin kanssaan.

Vähitellen Tokko kuitenkin alkoi tulla luokse ja komensimme häntä samalla istumaan kun annoimme namin ja sanoimme Jep. Kaikkiin ei toivottuihin reaktioihin yritimme suhtautua kuin emme huomaisikaan. Tosin kun 40 kiloa voimaa ja hampaita tulee suoraan päin, niin on pakko vähän väistää. Sovimme että tämmöisissä tilanteissa kielletään topakasti ja koitetaan saada huomio namiin.

Tällaiset harjoitteluohjeet saimme seuraavaa kertaa varten. Aikaa on kaksi viikkoa:

Aluksi vain seisoskelemme häkissä ja syötämme nameja Jep-sanan kanssa. Koska Tokko ei pidä palaamisesta takaisin harjoitteluhäkistä pienempään omaan häkkiinsä, harjoittelemme namien syöttöä myös pienemmässä häkissä, siten että pienen häkin ovi on auki. Kun annamme namin otamme kiinni kaulapannasta, kuin laittaisimme hihnaa paikoilleen. Päästämme Tokon pienemmästä häkistä harjoitteluhäkkiin vasta kun se rauhoittuu, ettei häkistä pois pääsy olisi niin ”riehakasta”.

Tokko kouluun! osa 1.

Tokko on tässä talven aikana alkanut aiheuttaa harmaita hiuksia. Sen mielestä meillä ei tarvitse totella muita kuin isäntää. Meitä muita sopii ohikulkiessa käydä näykkäämässä ja on aivan soveliasta tervehtiä juoksemalla suoraan päin ja hypätä etutassut olkapäille.

Toinen suuri ongelma on hihna. Se on Tokosta suorastaan vapauden riistoa. Tavattoman kamala kapistus. Kolmas ongelma on auto. Se on kamaluudessaan pahempi kuin hihna. Korostetaan vielä, että hihnaa ei ole Tokolla (eikä muillakaan meidän koirista) käytetty minään rangaistusvälineenä. Neljäs ongelma (tästä olen aivan varma) on se, että Tokko ei yksinkertaisesti puhu ihmistä vaan sutta.

Tokko on meidän perheen kuudes koira ja tällaisia alkukantaisia rotuja edustavista koirista neljäs. Silti meille oli suuri yllätys miten susimaiseksi Tokko alkoi kehittyä. Ongelmathan eivät alkaneet heti pentuna (paitsi ettei Tokko suostunut kävelemään hihnassa). Vasta tässä vuoden vaihteen jälkeen, kun Tokko oli siinä 10 kk alkoi tulla ongelmia. Kyllä Tokkoa on siis koulutettu ja opetettu heti pennusta lähtien ja sisällä Tokko käyttäytyykin ihan hyvin. On siis sisäsiisti, ei juuri tuhoa mitään eikä hypi sohvilla eikä pöydillä. Ulkona taas vaistot, suuri ego ja valtava energia saavat vallan, eikä meiltä ole tähän asti löytynyt keinoja Suden kesytykseen.

Niinpä selailin hetken nettiä ja etsin meille kouluttajan, joka kouluttaisi minua ja isäntää (ja lapsia) kouluttamaan Tokkoa.

 

Taika näyttelyssä

Taika pääsi lauantaina ensimmäistä kertaa näyttelyyn junnuluokassa eli 9-18 kuukauden ikäisten luokka.  Taikan kanssa oli etukäteen ahkerasti harjoiteltu paikallaan kauniisti seisomista ja vierellä juoksemista. Neidin 9 -v synttäreillä Taika esiintyi hienosti yleisön hurratessa ja Onnin kulkiessa makupalojen toivossa mukana, joten odotukset olivat korkealla. Sanoinkin miehelleni että vähintäänkin keltainen nauha täytyy saada ja odotin tietysti sinistä tai jopa punaista.

Saavuimme näyttelypaikalle hyvissä ajoin pari tuntia ennen arvioitua kehän alkua. Siinä vaiheessa Taika jo alkoi riekkumaan lupaavasti. Kaikki ne muut tuntemattomat koirat ja tuoksut ja ihmiset. Sitten tapasimme Taikan siskon Tähden. Siis onko osa koirista tyttöjä? Taika oli aivan myyty. Kuola vaan valui suupielistä ja pakko oli päästä katsomaan noita ihmeellisen hyviltä tuoksuvia tyttöjä. Lihapulliin ja muihin herkkuihin Taika ei siinä vaiheessa kiinnittänyt enää mitään huomiota.

imageEnnen kehän alkua alkoi rankka sadekuuro ja Taika meni penkin alle piiloon. Kastuimme kaikki, koska sadevarusteet jäi tietenkin autoon. Kukas niitä olisi muistanut kantaa kisapaikalle? Kuivailimme Taikan ylimääräiseen takkiin ja sitten ei kun vain kehään.

Kehässä Taika ryntäili eestaas ja minun tärkein tehtäväni oli huolehtia ettemme häiritse kovin pahasti muita. Onneksi junnuluokassa oli vain 3 koiraa. Keltainen nauha saatiin ja loppujen lopuksi saatu arvostelu oli hyvä. Viimeinen kommentti oli ”Vilkas luonne”. Tästä ei kun jatketaan vaan!