Halpaa ja kivaa taimikasvatusta

imageKaupat on nykyään pullollaan erilaisia taimikasvatus astioita ja multia ja siemeniä. Mistä kannattaisi aloittaa ja mitä oikeasti kannattaisi hankkia.

Itse aloitin aikoinaan näillä tarvikkeilla:

 • 1-2 ikkunalautakasvihuonetta. Sisältää muovisen kastelualustan, muoviruukkuja ja muovikannen
 • muovinen kastelualusta ja maitopurkeista leikattuja ruukkuja
 • taimikasvatusmultaa
 • maalarinteippiä ja hyvän tussin
 • pyykkipoikia
 • pakastepusseja
 • kuminauhoja
 • siemeniä

Helppoja kasvatettavia ovat mm.

samettikukat, sitruunamelissa, herneet, kehäkukat, retiisit, värinokkoset

Etene näin:

 1. Pese maitopurkit hyvin ja leikkaa ne ruukuiksi. Muista laittaa pohjaan saksen kärjillä muutama reikä. Halutessasi voit koristella purkit esim. liimaamalla niihin värillistä pahvia.
 2. Pese muut astiat varsinkin jos olet käyttänyt niitä aiemmin.
 3. Laita taimimulta saaviin ja lisää joukkoon sopivasti lämmintä vettä. Multa saa olla läpimärkää, muttei niin märkää, että sitä on hankala käsitellä.
 4. Täytä purkit ja purnukat mullalla. Jätä kasteluvara älä siis laita purkkeja aivan täyteen multaa.
 5. Laita siemenet multaan. Isommat siemenet laitetaan syvemmälle ja pienemmät pinnalle kevyesti peittäen. Yleensä siemenpussista löytyy ohjeita. Joitakin siemeniä ei saa peittää ollenkaan, vaan ne tarvitsevat itääkseen valoa. Itse laitan ruukun koosta ja siementen koosta riippuen useamman siemenen samaan ruukkuun. Siemenet kannattaa asettaa ruukkuun samalla tavoin. Esim. nurkkiin ja keskelle tai vastakkaisiin nurkkiin.
 6. Merkitse jokaiseen ruukkuun ja purkkiin mitä olet siihen istuttanut.
 7. Laita ruukut pienoiskasvihuoneeseen. Katso ettei kastelualustan pohjalle jää multaa. Aseta muovikansi niin, että ilma pääsee hyvin kiertämään. Tähän voi käyttää esim. Hammastikkuja tai pyykkipoikia.
 8. Maitopurkkien päälle voi virittää esim. pakastepussin kuminauhalla kiinni. Tee pussiin muutama reikä, jotta ilma pääsee kulkemaan.
 9. Laita maitopurkit kastelualustan päälle. Katso taas ettei alustaan mene multaa.
 10. Aseta kylvökset aurinkoiselle ikkunalle ja odottele pienten taimien itämistä. Muista kastella kylvöstä. Taimet tarvitsevat tasaista kosteutta. Kastelu kannattaa tehdä altapäin kastelualustalle.

Kevät, kevät, kevät

…lauloi punarinta ja oli kevät. (Kirjasta pupu etsii kotia) Tai eihän se ihan vielä ole.

Viikonloppuna vaihdettiin sisäkukilta mullat ja ensimmäiset siemenet pääsivät maitopurkkeihin kasvamaan. Muutama salkoruusun siemen ja auringonkukkia. Ei vielä ihan ole oikea aika laittaa siemeniä multaan, mutta ei mitenkään malta olla laittamatta.

image

Siemenvarastoa on nyt tällä viikolla tullut täydennettyä hurjasti. Tavalliset siemenet löytyivät lähikaupan hyllyiltä, mutta tomaatit ja kurpitsat ja osa yrteistä piti tilata Hyötykasviyhdistyksen kautta.

image