Tokko kouluun! osa 2

Tilasin Tokolle viisi koulutuskertaa, jotka tapahtuvat meillä kotona. Aluksi pidimme palaverin kouluttajan kanssa keittiön pöydän äärellä. Kerroimme kaikki ongelmat, joita Tokon kanssa esiintyy ja sovimme strategiasta.

 

Strategia on nimeltään positiivinen vahvistaminen. Se sopi meille hyvin, koska on muutenkin tuttu tapa koiran koulutuksessa. Sovimme, että jätämme naksuttimen pois (se on meillä aina hukassa) ja ehdollistamme Tokkoa sanaan Jep. Eli aluksi aina kun Tokko tulee luokse, ottaa katsekontaktia tai on muuten vaan rauhallinen, sanomme Jep ja tyrkkäämme namin suuhun. Kuulostaa helpolta!

Lähdimme sitten tapaamaan Tokkoa isoon harjoitushäkkiimme. Tokko hyppi, juoksi päin, kaahasi eestaas, näykkäisi ohi mennessään kättä tai jalkaa tai takapuolta, hyppi päälle, haukkui…

Ainakin kouluttajalle tuli selväksi mikä meillä on ongelmana. Energinen, hölmö, iso mutta ihana koira, joka haluaa saada meidät kaikki painileikkiin kanssaan.

Vähitellen Tokko kuitenkin alkoi tulla luokse ja komensimme häntä samalla istumaan kun annoimme namin ja sanoimme Jep. Kaikkiin ei toivottuihin reaktioihin yritimme suhtautua kuin emme huomaisikaan. Tosin kun 40 kiloa voimaa ja hampaita tulee suoraan päin, niin on pakko vähän väistää. Sovimme että tämmöisissä tilanteissa kielletään topakasti ja koitetaan saada huomio namiin.

Tällaiset harjoitteluohjeet saimme seuraavaa kertaa varten. Aikaa on kaksi viikkoa:

Aluksi vain seisoskelemme häkissä ja syötämme nameja Jep-sanan kanssa. Koska Tokko ei pidä palaamisesta takaisin harjoitteluhäkistä pienempään omaan häkkiinsä, harjoittelemme namien syöttöä myös pienemmässä häkissä, siten että pienen häkin ovi on auki. Kun annamme namin otamme kiinni kaulapannasta, kuin laittaisimme hihnaa paikoilleen. Päästämme Tokon pienemmästä häkistä harjoitteluhäkkiin vasta kun se rauhoittuu, ettei häkistä pois pääsy olisi niin ”riehakasta”.

Tietoa kirjoittajasta

riikkatiina

Kirjoittelen meidän kotipihan tapahtumista. Meillä on sekalainen määrä koiria, kaksi lasta ja sekalainen tontti maalla sekä rajallisesti aikaa kaikkeen. Viime aikoina remonttipuuhat sisätiloissa ovat haitanneet pihanlaittoa, mutta tehdään mitä keritään ja jaksetaan. Kaiken ei aina tarvitse olla ihan tiptop, eikä tässä pihassa todellakaan ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *